Naturalne wędzonki domowe z dostawą

Smak prawdziwej wędzonej szynki jest nie do podrobienia. Taka wędlina to prawdziwy rarytas i przysmak. W sklepie jednak warto łatwo nadziać się na szynki wędzone tylko z nazwy. Jak wybrać mięso wędzone aby było nie tylko smaczne i zdrowe? Gdzie kupić naturalne wędzonki domowe i wędliny wędzone?

Dlaczego warto kupować  naturalnie wędzonki?

Naturalne wędzonki domowe to produkty zawierające duże ilości mięsa, charakteryzujące się rewelacyjnym smakiem oraz przyjemnym aromatem. Wędzenie nie jest łatwym procesem, wymaga nie tylko czasu i umiejętności, ale również zastosowania produktów jak najwyższej jakości. Tylko wtedy szynki wędzone będą naprawdę dobre.

Naturalne mięso wędzone nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów, mimo to jest pyszne i długo utrzymuje świeżość.

Na czym polega wędzenie szynki?

Szynki wędzone powstają w procesie wędzenia, który jest metodą naturalnej konserwacji mięsa za pomocą dymu wędzarniczego. Dym wędzarniczy można uzyskać ze spalania drewna różnych gatunków, najczęściej wykorzystuje się w tym celu drewno owocowe. Dzięki temu właśnie mięso wędzone cechuje się tak charakterystycznym aromatem.

Naturalne wędliny wędzone (zobacz) mogą powstawać w trzech różnych procesach wędzarniczych. Pierwszy z nich to wędzenie na zimno, które jest długotrwałym procesem, trwającym nawet 12 dni. Szynki wędzone na ciepło są gotowe w dwa dni, natomiast na gorąco w zaledwie parę godzin. W procesie wędzenia mięso traci sporą część wody, dlatego naturalne wędzonki domowe są suche, ale jednocześnie dłużej pozostają świeże

Po czym można poznać dobrej jakości wędliny wędzone?

Dobrej jakości mięso wędzone będzie posiadało charakterystyczną brązową skórkę. Zapewnia ona soczystość wyrobu a dodatkowo zabezpiecza mięso przed szkodliwym wpływem bakterii. Dodatkowo naturalne wędzonki domowe dzięki starannie przeprowadzonemu procesowi wolniej się psują i nie jełczeją.

Smak i zapach jaki mają szynki wędzone zależał będzie od tego jakie drewno zostało użyte od wędzenie, od metody wędzenia oraz temperatury w jakiej przeprowadzono proces. Z tego powodu naturalne wędzonki domowe uważane są za produkty wysokiej jakości. Są droższe, ale jednocześnie smaczniejsze i zdrowsze.